Dünya Yaşlanıyor!
Hayatlar birbirini takip eder ve referans alır… Yaşlılık, insanın doğum süreci ile başlayan yaşam süresince, ölümden önce yaşanan kronolojik bir kavramdır. Dünya Sağlık Örgütü 65 yaş ve üzeri bireyleri “yaşlı” olarak tanımlamaktadır. Dünyanın ve ülkemizin gelecek yıllarda en çok uğraştıracak konuların başında yaşlılık sorunlarının gelmesi ve en çok projelerinde yaşlılar ve yaşlılık üzerine oluşturulması muhtemeldir. Toplumsal yapıda meydana gelen hızlı değişim sürecine ayak uyduramayan bireyler hareket kısıtlılığı yaşayan yaşlılar ve engelliler ilk sıradadır.
En yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ilk üç ülke; Monako, Japonya, Almanya
İnsanların %87 si yaşlandıkça kendi evlerinde kalmayı tercih ediyor. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre 2040 yılına doğru Çin’de bakılması gereken 400 milyon yaşlı olacağı öngörülüyor. Belki de dünyanın en büyük üretici fabrika alanlarının, insan kaynaklarını yaşlanan nüfusuna yönlendirecek. Yapay zekanın hayatlara dahil olması ile bakım ve rehabilite konularında yaşlılara robotlar tarafından hizmetler sunulduğu ve sunulacağı görülmektedir.
Türkiye en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ülkeler sıralamasında 167 ülke arasında 66. sırada yer aldı. Son 5 yılda ülke yaşlı nüfusu %16 artarak 7 MİLYON 186 BİN 204 KİŞİ oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu 2018 raporuna göre;
Yaşlı Nüfus Oranının En Yüksek Olduğu İl : Sinop, Kastamonu, Artvin
Yaşlı Nüfus Oranının En Düşük Olduğu İl : Şırnak, Hakkari, Van, Şanlı Urfa
Etiketler