Geleceğin Şehirleri Herkes İçin Erişilebilir Engelsiz mi?
Erişilebilir tasarımın tüm tasarım sürecine başarılı bir şekilde entegre edilmesi, bir projenin ilk aşamasında potansiyel olarak çelişen hedeflerin dikkatlice değerlendirilmesi gerekir.
Yaşam kalitesini destekleyen; eşit, erişilebilir, güvenli, sürdürülebilir kentleri insan için tasarlamak ve inşa etmek vizyonumuz olmalıdır. Projelere kendi gözlerimizle bakıp misyonumuza uygun olup olmadığını, nasıl dönüştürülebileceğine dair fikirler üretebiliriz. Tüm kamu alanlarında evrensel tasarım ile erişilebilir olmalı, özellikle çocukların, yaşlıların ve engelli bireylerin ihtiyaçlarına dikkat edilmeli ayrıca engelli bireylerin hassasiyetine ve bağımsızlığına saygı duyulacak şekilde çalışmalarımızı sürdürmek insanlık görevimizdir.
Açık alanlar; bir kentin tüm sosyal yapısının temelini oluşturur. Yaşamak, gezmek, çalışmak, alışveriş yapmak, eğlenmek gibi yani sosyal yaşama kavuşmak herkes için faaliyet gösteren şehirler tasarlamak için evrensel bir kaynağa sahiptir.
Açık alanlar insanların erişilebilir bir şekilde yürüyebilecekleri, bisiklet kullanabilecekleri, araba kullanabilecekleri, transit geçebilecekleri ve sosyalleşebilecekleri bir alan henüz tam anlamı ile sağlanamamaktadır. Şehirler, trafik için planların yanı sıra insanlar için değerli kamusal alanlar olarak sokaklara yeniden tasarım ve yeniden yatırım yapma eylemine geçmeliler.
Mevcut ve yeni planlanan alanlarda yaya yoğunlukları hesaplanmadığı için engelli tasarımlar ortaya çıkmaktadır. Erişilebilir tasarım, hayatımızın bir noktasında hepimize fayda sağlar. Erişilebilir tasarımın amacı; yapılı çevrenin tüm insanlar için eşit kullanımını sağlamaktır.
Tüm tasarımlarda erişilebilir ve sürdürülebilir tasarım arasındaki ilişki göz önünde bulundurulmalıdır. Basitçe söylemek gerekir ise erişilebilir olması için tasarlanmayan yapılan sürdürülebilir olamaz. Sürdürülebilir bir yapı çevreye ve kullanıcılara karşı hassastır. Sürdürülebilirlik ve erişilebilirlik tasarım sürecinde özünde birbirine bağlıdır. Sürdürülebilirlik için yapılan projelerde erişilebilirlik göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin; sürdürülebilirlik için çalışmalar yapılır iken dengesiz bir zemin yüzeyinde geniş boşluklar oluşur ise erişilebilirlik elde edilemez.
Günlük hayatta çoğumuz toplumda manevra yaparak hareket kısıtlılığı yaşamaktayız. Milyonlarca engelli insan için üçüncü şahısların müdahalesiyle zor ve imkânsız bir durum oluşmaktadır. Bağımsız bir toplum olarak kabul edilen bir ülkede yaşıyoruz ancak mekanlara, hizmetlere ve istihdama bağımsız erişim pek çok kişi tarafından kolayca sağlanamamaktadır. Fiziksel erişim; başarının, eğitimin, istihdam ve sosyal özgürlüklerin fırsat kaynağıdır. Dolayısıyla erişilebilirlik birçok engelli ve toplumumuz için bir medeni haklar sorunudur.
Etiketler