Görme ve İşitme Engelliler İçin Yaya Trafiği
Görme engelliler ile görme ve işitme engelli kişilerin tek başına hareketleri sırasında, caddede karşıdan karşıya güvenli olarak geçmeye başlamak için, çevrede bulunan cihazların ve işaretlerin bir kısmını kullanır. Çevredeki sesler ve işaretler, yönlendirme ve geçiş süresi ile ilgili bilgileri verir. Yaya ışıkları ile donatılmış bir kavşakta, sesli ve hissedilebilir sinyaller, görme engelliler ile görme ve işitme engelli kişilere eşdeğer bilgi sağlar.
Sesli ve hissedilebilir sinyallerin olmadığı bir kavşakta görme engelli kişiler, caddede karşıdan karşıya geçişe başlangıç zamanını ve geçiş doğrultusunu tahmin etmek için trafikteki araçların seslerini kullanmak zorunda kalır. Ancak; trafikteki araç sesleri her zaman algılanabilir özellikte değildir ve çoğu zaman da yeterli değildir. Görme ve işitme engelli durumundaki bireylerin çoğunluğu, yardıma ihtiyaç duymaktadır. Sesli ve hissedilebilir sinyaller, görme engelliler ile görme ve işitme engelli kişilerin tek başına ve güvenli şekilde dolaşabilme kabiliyetlerini belirgin biçimde geliştirir.
Trafik ışıkları için sesli ve hissedilebilir sinyaller, yürüyüş başlatma sinyali aktif halde iken, görme engelliler ile görme ve işitme engelli kişilere, bilmesi gereken bilgileri tam olarak sağlar. Ayrıca hissedilebilir sinyaller, kavşak (veya kesişim) yerinin geometrisi ve yön bilgilerini de sağlar. Yaya trafik ışıkları için sesli ve hissedilebilir sinyallerin özellikleri ve kurulum yöntemleri, ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Yaya trafik ışıkları için sesli ve hissedilebilir sinyallere ait gerekleri, teknik özellikleri ve performans kriterleri belirler.
Etiketler